Colombia: een coole reisbestemming vol avontuur

Bienvenido en Colombia! Geen land met meer latin flavour dan deze Zuid-Amerikaanse parel. Doordrenkt van kleur en muziek, weergaloze landschappen en bruisende steden. Dit artikel neemt je mee naar het kloppende hart van Zuid-Amerika. Waar wachten we nog op? Dale Pues!

Michiel

/

17 Jun 2024

Colombia is meer dan Shakira (shakiraaa) en Pablo Escobar. Die laatste hield het land jarenlang in een wurggreep, na de dood van de gruwelijke drugsbaron begon het land echter aan een steile opmars. De lokale bevolking begon weer vrijuit leven en de lokale economie floreerde. Niet veel later volgden ook de toeristen, inmiddels is Colombia uitgegroeid tot een van de meest opwindende reisbestemmingen ter wereld. 

Op het ritme van zwoele salsa-klanken verken je het kleurrijke stadsleven van metropolen als Bogota, Cali en Medellin. Genoeg van het stadsleven? ¡No pasa nada! Het Andesgebergte zorgt voor adembenemende uitzichten terwijl de uitgestrekte regenwouden van het Amazonegebied een schat aan diversiteit bewaren. Wil je even relaxen? De tropische stranden in het noorden bieden soelaas. Al slurpend van échte Colombiaanse koffie geniet je van de gastvrijheid waarmee de lokale bevolking je ontvangt. Colombia heeft alles wat een avontuurlijke reiziger verlangt, en nog zoveel meer. 

Natuurlijke schoonheid

Fun fact! Colombia heeft de op één na grootste biodiversiteit ter wereld. Met meer dan 50,000 verschillende plantensoorten en bijna 10% van ‘s werelds zoogdieren, vogels en amfibieën is het een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Verken de hoogste palmbomen ter wereld in de Cocora Valley, beleef een uniek wandelavontuur in het natuurpark van Los Nevados of verken al snorkelend het kristalheldere water van de Caribische zee. 

De Colombianen zijn met recht en rede trots op hun natuurpracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan het natuurpark van Tayrona waar de jungle uitmondt in tropische stranden. Of Cano Cristales, een felgekleurde rivier die op natuurlijke wijze geel, groen, blauw, zwart en rood kleurt. San Andres biedt de eilandhoppers dan weer turquoise wateren en een levendige onderwaterwereld. In het Amazoneregenwoud spot je dan weer de meest exotische dieren en planten. 

groepsreizen colombia

colombia cultuur

Culturele rijkdom: gastvrijheid en muziek

De Colombiaanse cultuur staat in Zuid-Amerika bekend als één van de warmste. De ongeëvenaarde gastvrijheid vind je in elke uithoek van het land terug. Van de lokale marktkramer tot de goedlachse taxichauffeur, een glimlach is hier nooit ver weg. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Colombianen een unieke levenslust uitstralen. Het hele jaar door vind je hier levendige festivals en vieringen. Het carnaval in Barranquilla is bekend, maar ook de Feria de Cali en het bloemenfestival in Medellin nodigen reizigers uit om mee te genieten van de Colombiaanse alegría

Colombianen zijn dol op dans en muziek. Het verklaart het grote aantal muzikale wereldsterren die het land heeft voortgebracht. Shakira, J Balvin, Maluma, Juanes… Het lijstje is lang. Een feestje is nooit ver weg, salsa en cumbia klanken vind je op elke straathoek. Na middernacht worden de dansbenen los gegooid met opzwepende reggaeton. De hartslag van de Colombiaanse cultuur danst op het ritme van haar muziek, stilzitten is een quasi onmogelijke uitdaging. 

Eerlijkheid gebiedt, haute cuisine zal de Colombiaanse keuken niet worden. Dat wil echter niet zeggen dat foodies op hun honger blijven zitten. Empanadas, arepas en bandeja paisa behoren tot het dagdagelijkse Colombiaanse dieet. Met invloeden uit de Caraïben en de Afrikaanse keuken worden je zintuigen gestimuleerd. En dan hebben we het nog niet gehad over de diverse fruitsoorten die je hier vindt! Vergeet dus zeker niet eens een lokaal marktje te bezoeken.

Bruisend stadsleven in de mooie steden

De Colombiaanse steden waren lange tijd onbekend en onbemind, intussen vinden steeds meer reizigers hun weg hiernaartoe. De kosmopolitische hoofdstad Bogota is een bakermat aan cultuur met een levendige muziekscene en musea van wereldniveau. Met een walking tour leer je hier ook bij over de complexe geschiedenis van het land. 

Medellin, de stad van de eeuwige lente, is dan weer een stad waar je nooit meer weg wil. Gelegen in een vallei geniet je van prachtige uitzichten, een legendarisch nachtleven en de gezellige Paisa cultuur. De stad staat ook symbool voor de veerkracht van het land. Wat ooit één van de gevaarlijkste steden ter wereld was, is intussen uitgegroeid tot een trekpleister voor innovatie en een voorbeeld van positief gemeenschapswerk. Met verschillende hoogtepunten nabij, is dit ook een uitstekende basis voor verscheidene dagtripjes. 

Noordelijker vind je Cartagena terug. Een havenstad aan de Caraïbische zee die bruist van de romantiek, betoverende charmes en kleurrijke straatjes. Aan dezelfde kustlijn vind je ook Santa Marta, de oudste stad van het land! Neem de geschiedenis in je op en relax op één van de vele prachtige stranden nabij. In Cali vind je dan weer de bakermat van de Salsa terug. Op de vele gezellige pleintjes kan je met een drankje de dansbenen wat rust gunnen.

groepsreizen colombia

raften in colomia

Avontuurlijke activiteiten in Colombia

Ook voor de avontuurlijke reiziger heeft Colombia heel wat in petto. Ga hiken in de Cocora-vallei waar duizenden palmbomen je omringen, verken la Ciudad Perdida met een meerdaagse wandeltocht of bedwing de bergen van de Andes in het nationale park van Cocuy. 

Zit je liever op de fiets? Met verschillende fietsroutes kan je het land ook vanop een  mountainbike verkennen. Geniet je liever vanaf een veilige hoogte? Al paraglidend vlieg je over de bergen rond Medellin. De waterratten kunnen zich dan weer uitleven tijdens een rafting tour, kayak excursie of canyoning expeditie. In en rond San Andres kan je ook uitstekend duiken, snorkelen en zeilen.

Waarom een groepsreis naar Colombia?

Ben je intussen helemaal overtuigd van Colombia als reisbestemming? We kunnen je moeilijk ongelijk geven 😉. Met een groepsreis kan je dit land heerlijk relaxed verkennen met gelijkgezinde leeftijdgenoten, het ideale recept voor onvergetelijke ervaringen! Daarnaast zorgt een ervaren reisleider voor de praktische zaken en dé leukste adresjes. Zo mis je geen enkele highlight én verken je ook enkele hidden gems. Zin in een groepsreis? Neem dan zeker eens een kijkje op de pagina van onze Colombia reis en misschien beleef je samen met ons een onvergetelijk avontuur!

¡Hasta pronto parcero! 

Veelgestelde vragen over Colombia

  • Is Colombia veilig?

Ja, Colombia is intussen uitgegroeid tot een populaire en veilige vakantiebestemming. De drugsproblematiek die de jaren negentig tekende is intussen al tientallen jaren uit het straatleven verdwenen. Zoals in elk Zuid-Amerikaans land blijft het echter belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en de tips van je reisleider te volgen. 

  • Is Colombia duur?

Colombia is een betaalbare reisbestemming. Plaatselijke kosten zijn een stuk lager dan in Europese landen. Ook vergeleken met andere Latijns-Amerikaanse landen kan je in Colombia voordelig reizen. Wat je ter plekke precies uitgeeft is echter sterk afhankelijk van het soort accommodaties, transport en eetgelegenheden waarvoor je kiest. 

  • Hoe ver is Colombia? 

Colombia ligt in het noorden van Zuid-Amerika en is dus een eindje vliegen vanuit België. Een rechtstreekse vlucht vanuit België of Nederland doet er ongeveer 11 uur over. Vaak is een tussenstop echter vereist, in dat geval loopt de reistijd met enkele uurtjes op. 

  • Welke munteenheid gebruiken ze in Colombia? 

In Colombia wordt er met de eigen munteenheid Colombiaans Pesos betaald (COP). 1 euro is ongeveer 4,000 Colombiaanse Pesos waard. 

  • Heb ik een reisstekker nodig voor Colombia?

Ja, Europese stekkers passen niet in Colombiaanse stopcontacten. Je hebt dus een reisstekker nodig om je elektronica op te laden. Colombia gebruikt stekkers van het type A & B (dezelfde als de Verenigde Staten). Met een universele reisstekker kan je je apparaten overal opladen. 

  • Wat is het tijdsverschil met Colombia?

Colombia valt in de tijdzone GMT-5. Dit betekent dat het land tijdens onze wintertijd 6 uur achter loopt België en Nederland. In onze zomertijd loopt het land 7 uur achter. 

  • Wat is de beste periode om Colombia te bezoeken?

Colombia kent niet de traditionele seizoenen zoals wij ze kennen. Het weer is gedurende het hele jaar vrij stabiel waardoor Colombia het hele jaar door een uitstekende bestemming is. Tussen april en juni valt er ietsje meer regen waardoor de natuur op zijn mooist is. De drukste maanden in Colombia zijn januari en december en juli en augustus omdat de Colombianen dan ook vakantie hebben.

stranden in colombiaTRIP COL GALLERY (15)

Trips in de kijker